Rawatan Percuma Biliary Atresia

Tonik Hati Al Jabbar bantu baik pulih adik Irfan.
Biliary Atresia

Apa itu Atresia Biliari?

Atresia biliari daripada Atresia; ketiadaan bukaan pada tubuh atau organ bertubul manakala biliari; berkaitan hempedu merujuk kepada keadaan yang jarang dijumpai yang menyebabkan penyumbatan dalam saluran hempedu. Saluran hempedu dalam hati, yang turut dikenali sebagai saluran hati (hepatic duct) adalah saluran yang membawa hempedu daripada hati ke pundi hempedu untuk simpanan dan ke usus kecil untuk pencernaan. Hempedu ialah cecair yang dihasilkan hati untuk dua fungsi: membawa toksik dan sisa badan serta membantu badan mencerna lemak dan menyerap vitamin yang larut lemak A, D, E dan K. Apabila saluran hempedu tersumbat, hempedu akan terkumpul dalam hati dan meyebabkan kerosakan hati. Ini menyukarkan fungsi hati untuk menyingkirkan toksik dalam badan.

Terdapat dua jenis atresia biliari, fetal (sewaktu janin) dan perinatal (sekitar waktu kelahiran). Atresia biliari sewaktu janin berlaku sewaktu bayi masih dalam kandungan. Biliari atresia perinatal adalah lebih kerap berlaku dan tidak kelihatan sehingga 2 hingga 4 minggu selepas kelahiran. Sesetengah bayi terutamanya yang menghidap atresia biliari jenis fetal turut mempunyai kecacatan pada jantung, limpa atau usus.

Biliary Atresia

CEO & Founder of YEJ at the ICU after receiving news about Biliary Atresia patient and are ready to help in every possible way.

Perlukan bantuan kami?